1.06 - Pokoli Menyegzõ
greta 2004.09.19. 14:53
Falatok a Spencer-Michaels esküvõre Íme a receptek!
Piper a részben több ételt is említ, melyeket Elliot Spencer és Allison Michaels esküvõjére készített. Ezek fõleg harapnivalók voltak a vendégeknek, vagy a leánybúcsú résztvevõinek.
Aprósütemények (buns)
Sajtos aprósütemény Hozzávalók kb. 30 darabhoz: a tésztához 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 késhegynyi szalalkáli, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, a tetejére: 2 tojásfehérje, 5 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg reszelt parmezán sajt. Elkészítés: A lisztet, a vajat, egy csipet sót, a szódabikarbónát, a szalalkálit összemorzsoljuk, majd beletesszük a tejfölt és a tojások sárgáját. Simára gyúrjuk, letakarjuk, és 1 órára a hûtõbe tesszük. A hûtõbõl kivéve a tésztát lisztezett deszkán 8 mm -1 cm vastagra kinyújtjuk, és formával kiszúrjuk. Sütõpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. A sütõt 160 C-fokra (gázsütõ 1. fokozat) elõmelegítjük. A formák tetejét megkenjük a jól elkevert fehérjével, és megszórjuk a sajttal. A tepsibe tesszük, és a sütõben, 20-25 percig sütjük.
Csokoládés aprósütemény Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 22,5 dkg lágy vaj, 15 dkg barnacukor, 5 dkg kristálycukor, 10 dkg vaníliás pudingpor (nem fõzõs), 2 tojõs, 1 teáskanál vanilia eszencia, 20 dkg apró kockákra (borsószem nagyságúra) vágott ét- vagy tejcsokoládé, ízlés szerint 10-12 dkg apróra vágott dió. Elkészítés: Elõmelegítjük a sütõt kb. 200 fokra. Leszitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd félre rakjuk. Egy nagy tálban simára keverjük a vajat, barnacukrot, kristálycukrot. Miután a cukor elolvadt, belekeverjük a pudingport, ha elkeveredett, hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. Hozzákeverjük a szódabikarbónával összekevert lisztet, majd ezután a csokoládét és a diót. Egy tepsibe sütõpapírt teszünk, majd kiskanállal kis darabokat szaggatunk. 9-10 percig sütjük, amíg a széle aranybarna nem lesz. Miután kivettük a sütõbõl, pár percig állni hagyjuk, hogy a sütik egy kicsit megkeményedjenek, majd a papirral együtt kivesszük, és hûlni hagyjuk.
Hidegtálak (deli trays)
Prágai sonkatekercs Hozzávalók: 12 dkg prágai sonka egyben, 1-2 ág szárzeller, 5 retek, 2 sós uborka, 2 kanál majonéz, só, õrölt bors, 20 dkg szeletelt karaván sajt, 1 csokor metélõhagyma Elkészítése: A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük. A megtisztított zellert megmossuk, kockákra vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk, majd az így elõkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk és a sajtszeleteken elosztjuk. Egyenként összegöngyöljük és a metélõhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hûtõszekrényben tartjuk.
Olajbogyóval töltött tojás Hozzávalók: 6 tojás, 1 evõkanál csípõs mustár, 5 dkg vaj, 8-10 olajbogyó, 6 ringli, petrezselyem, só, bors, a díszítéshez salátalevél és paradicsom Elkészítése: Fõzzük meg a tojásokat, hûtsük le, és hámozzuk meg, majd vágjuk félbe. Vágjuk apróra a petrezselymet és az olajbogyókat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a vajat, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg a félbevágott tojásokat, majd mindegyikre tegyünk egy fél ringlit. Salátaleveleken, paradicsomszeletek között kínáljuk.
Elõételek (hors d'ouvre)
Avokádóval és sonkával töltött tészta Hozzávalók 4 személyre: 3 db burgonya, 3 db tojás, 1 db alma, 1 db kivi, 10 dkg gépsonka, 10 dkg sajt (gouda, trappista, edámi stb.), 1 db avokadó, 1 dl majonéz, 8 db tésztakosárka Elkészítés: A burgonyákat megmossuk, bõ, sós vízben puhára fõzzük. Másik edényben a tojásokat keményre fõzzük. Leszûrjük, kissé hûlni hagyjuk. Az almát, a kivit meghámozzuk, a gépsonkával, a sajttal együtt kis kockákra vágjuk. A burgonyákat és 2 tojást meghámozzuk, szintén apró kockákra vágjuk. Végül az avokadót is meghámozzuk, húsát felkockázzuk, és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük a majonézzel. A masszát a tésztakosárkákban egyenlõ arányban szétosztjuk. A maradék egy tojást meghámozzuk, a salátára reszeljük, és tálaljuk.
Zöldséggombócok Hozzávalók 4 személyre: 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez: bõ olaj. Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk, és felaprítjuk. A zöldségeket a gomba kivételével enyhén sózott vízben, a forrástól számítva kb. 10 perc alatt kissé ropogósra fõzzük. Leszûrjük, és jól lecsurgatjuk. Nagyobb serpenyõben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a gombát, és addig pirítjuk, amíg a leve elpárolódik. Ekkor hozzáadjuk a leszûrt zöldségeket, összekeverjük, meghintjük a liszttel, kicsit együtt pirítjuk, majd felengedjük a tejjel, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, borsozzuk, és kevergetve 2-3 percig lassú tûzön pároljuk, amíg sûrû massza lesz. Levesszük a tûzrõl, és hagyjuk teljesen kihûlni. Az olajat kb. 170 fokra (amikor a beledobott kis darabka sisteregve feljön a tetejére) felforrósítjuk. A kihûlt masszából vizes kézzel kis gömböket formálunk, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd a forró olajban 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Leveles-vajas tésztából készült harapnivalók (puff pastry)
Gombás kosárka Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag fagyasztott leveles vajastészta, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 40 dkg gomba, 1 kiskanál finomliszt, 1 dl tejföl, só, õrölt bors a mártáshoz: 2 csapott evõkanál finomliszt, 4 dkg vaj, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi reszelt szerecsendió Elkészítése: A tésztát szobahõmérsékleten egy óráig állni hagyjuk, hogy felolvadjon. Ezalatt a töltelékhez a gombát megtisztítjuk, és kisebb cikkekre vágjuk. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, a gombát beleforgatjuk, és erõs lángon három-négy percig kevergetve dinszteljük. Utána a liszttel meghintjük, kevés vízzel felengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és sûrûre forraljuk. A mártást is elkészítjük: a lisztet a vajon éppen csak megpezsegtetjük, a hideg tejjel felengedjük, és sóval, szerecsendióval fûszerezzük. Egy-két percig a tûzön kevergetjük, hogy besûrûsödjön, majd a tejfölt és a reszelt sajtot belekeverjük. A sütõt 250 fokra melegítjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a peremét megkenjük tojássárgájával, majd ráfektetjük a korongra. Az így összeragasztott tésztát forró sütõlemezre helyezzük, mellé rakjuk a tésztából kiszúrt, tojássárgájával megkent kis korongokat is, és erõs lángon a képviselõfánkhoz hasonló kosárkákat sütünk. A meleg gombatölteléket a kosárka sütés közben keletkezett üregébe (mélyedésébe) halmozzuk, és a kis korongot a tetejére ültetjük. A tésztát a forró sütõbe toljuk, és végig erõs lánggal szép pirosra sütjük. Külön tálkában kínáljuk hozzá a megmelegített sajtmártást. (A francia leveles fánkot mártás nélkül, hidegen is tálalhatjuk, sõt gomba helyett tejföllel elkevert sonkával, franciasalátával esetleg majonézes spárgával is tölthetjük.)
Krémes tölcsérek Hozzávalók 8 darabhoz: 1 csomag mélyhûtött leveles tészta, 1 tojás, 5 evõkanál finom kristálycukor, 2,5 dl tejszín, 25 dkg mascarpone Elõkészítés: A tésztát hagyjuk felengedni. Sütõpapírból papírtölcséreket készítünk: kb. 30 centiméter átmérõjû köröket vágunk ki, félbehajtjuk, tölcsérformára tekerjük, és egy csipesszel megtûzzük. Elkészítés: A leveles tésztát hosszában kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat felvert tojással megkenjük. A sütõt 200 fokra (gázsütõ: 3. fokozat) elõmelegítjük. A papírtölcséreket egyik kezünkben tartva, a tésztacsíkokat a csúcstól kezdve egyenként feltekerjük, úgy, hogy a bekent felszínük nézzen kifelé. Hagyjuk, hogy a csíkok egy kicsit átfedjék egymást. A tölcséreket kristálycukorral megszórjuk, sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk, hogy kihûljenek, és óvatosan leválasztjuk õket a papírról. A tejszínt felverjük a maradék cukorral, és hozzákeverjük a mascarponét. A krémet a tölcsérekbe töltjük.
|